Vejledningsaktiviteter
Her kan du læse mere om vejledningsaktiviteterne i udskolingen

Kollektiv og individuel vejledning
Alle elever i 7. - 10. klasse vil modtage kollektiv vejledning i skolen af en UU-vejleder. Her vil du blive orienteret om uddannelsessystemet, introduktions- og brobygningskurser, høre om de forskellige muligheder for praktik og gennemgang af og ansøgning til ungdomsuddannelserne.
Uddannelsesparathed: Afskaffelse af UPV og ny kommunal procedure for målrettet støtte til elever
Fra den 1. august 2024 blev uddannelsesparathedsvurderingen (UPV) afskaffet. På trods af denne ændring er kommuner og skoler fortsat forpligtet til at sikre, at elever i 8. - 10. klasse modtager de nødvendige indsatser for at påbegynde og gennemføre en ungdomsuddannelse. Identifikation af disse elever vil ske gennem standpunktskarakterer, mødestabilitet samt et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk og matematik.
Læs mere om Odense kommunes nye procedure for en målrettet indsats her (pdf-dokument)
Introduktionskurser og brobygning
I 8. klasse skal alle folkeskolens og ungdomsskolens samt elever fra fri- og privatskoler på introduktionskursus til mindst en erhvervsuddannelse eller en erhvervsgymnasial ungdomsuddannelse. Derudover kan der være introduktionskurser til almen gymnasial ungdomsuddannelse. Det skal være med til at give dig et godt grundlag for at vælge ungdomsuddannelse. Ved besøget deltager du i undervisningen og får indblik i hverdagen og i de krav, der stilles på en ungdomsuddannelse.
Brobygningen giver eleverne mulighed for at opleve miljøet i uddannelsen og blive bekendt med uddannelsens faglige, sociale og personlige krav. Du kan komme i brobygning i 9. klasse, hvis du har behov for yderligere afklaring i det forestående uddannelsesvalg. I 10. klasse er brobygning obligatorisk for alle. Din vejleder vil i skoleårets start præsentere, hvor du har mulighed for at komme hen i brobygning.
Praktik
Fra 7. til 10. klasse har du mulighed for at komme i praktik. Vælg en virksomhed, og overvej hvorfor det netop er den virksomhed, der interesserer dig. Husk også at tale med din lærer om, hvornår det passer bedst, at du er væk fra skolen for at være i praktik. Det gør et godt indtryk, når du møder personligt op hos virksomheden og spørger, om de har mulighed for at tage dig i praktik. Når det lykkes dig at få en praktikplads i hus, skal virksomheden udfylde praktikaftalen. Herefter afleverer du praktikaftalen i god tid (helst en uge før praktikstart) til din UU-vejleder, som vil hjælpe dig med det administrative omkring forsikring, m.m.